Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Menu

Wat doen wij

De Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT) heeft zichzelf als doel gesteld om kunst, cultuur en media toegankelijk te maken voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Het bevorderen van de mogelijkheden en de zelfstandigheid van blinden, slechtzienden, doofblinden, doven en slechthorenden. In het bijzonder houdt Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid zich bezig met de lobby rondom audiodescriptie en het beheer van de Earcatch app.

We hebben grote dromen en vooruitstrevende doelen, maar beginnen met wat nu binnen onze mogelijkheden ligt. Uiteindelijk werken we toe naar een zo inclusief en toegankelijk mogelijk cultureel veld in Nederland. We volgen de ontwikkelingen op het gebied van toegankelijkheid op de voet en spelen hier waar nodig en mogelijk op in.

Audiodescriptie

Audiodescriptie (AD) is een techniek die onder meer film en televisie toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden. Het geluid van de film wordt aangevuld met een extra geluidsspoor: tijdens de pauzes in de dialoog, beschrijft een stem visuele elementen uit de film zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Door deze extra uitleg wordt het voor blinden en slechtzienden mogelijk om een film of serie te volgen.

Een van de belangrijke speerpunten bij audiodescriptie is het tegengaan van een sociaal isolement bij blinden en slechtzienden. Doordat audiodescriptie kan worden toegepast tijdens reguliere voorstellingen, stelt het de gebruiker in staat om met vrienden of familie naar de bioscoop te gaan. Vanaf het moment dat de film in de bioscopen draait kan erover meegepraat worden. Hetzelfde geldt voor tv-series. Ziende partners of gezinsleden hoeven tijdens het tv-kijken geen uitleg meer te geven over hetgeen in beeld gebeurt, en door de werking van de app is de audiodescriptie alleen hoorbaar voor de app-gebruiker en dus niet storend voor de rest.

Wij zetten ons als stichting in voor een zo groot en divers mogelijk aanbod audiodescriptie. Deze lobby brengt ons onder andere bij fondsen, producenten, politici, distributeurs, belangenverenigingen en omroepen. Er is inmiddels audiodescriptie beschikbaar voor een groot aantal Nederlandse titels. Het aanbod groeit de laatste tijd hard; mede door de verplichting tot het maken van AD vanuit het Nederlands Filmfonds, recente politieke druk en onze inspanningen.

Earcatch

De app die vertelt wat je niet ziet! Earcatch bevat audiodescriptie voor een groot aantal films en televisieseries. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met het geluid in de bioscoop of van je televisie of computer. Dankzij Earcatch is het audiodescriptie aanbod gratis en makkelijk toegankelijk voor de (potentiële) gebruiker. Earcatch is sinds 2018 in het beheer van Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid.

Er zijn in Nederland en België samen zo'n 500.000 blinden en slechtzienden. De doelgroep voor audiodescriptie en Earcatch is dus groot, maar ook heel divers en niet altijd even makkelijk te bereiken. Veel blinden en slechtzienden zijn nog niet bekend met audiodescriptie en het bestaan van Earcatch. Hier ligt voor ons dan ook een uitdaging: de bekendheid van audiodescriptie en Earcatch vergroten onder de potentiële gebruikers.